Az április végi nyárias meleg első rekordjai

Az elhúzódó tél után április végére nyáriasan melegre fordult időjárásunk. Baján 30,2 fokig melegedett a levegő.

Az elhúzódó tél után április végére nyáriasan melegre fordult időjárásunk. 2013. április 26-án, pénteken - 1951-től kezdődően az OMSZ állomások mérései alapján - a maximum hőmérséklet rekordja (30,2 fok, Kistelek, 1986.) ugyan nem változott, de Baján ismét 30,2 fokig melegedett a levegő. Másnap, április 27-én a legalacsonyabb maximum hőmérséklet rekordja 17,2 fokról (Győr Likócs, 1983.), 18,2 fokra változott, amelyet Vérteskethelyen regisztráltak - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Veszprémben április 26-án mértük a legmelegebbet ebben az időszakban, ekkor 27,6°C melegedett a levegő állomásunkon. A következő hajnal pedig a legenyhébb reggel címet nyerte el, mindössze 17,1°C-ig hűlt le a levegő.

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre