Egy előrejelzés háttere

Büszként mondhatjuk, egyre többször kérik ki véleményünket, ha szabadtéri rendezvényt szerveznek a városban. Mindig a legjobb tudásunk szerint adunk tájékoztatást, de néha ez is kevés.

Az alábbiakban Taki Facebook posztját osztjuk meg az augusztus 20-i előrejelzéssel kapcsolatban.

Fotó: Domján Attila

"Szabadság. Valahol a Dráva mentén. Villány, Siklós, kerékpártúrák, hajókirándulás a folyón. Megtiszelő felkérés érkezik, Veszprém ünnepi rendezvényeinek időjárás előrejelzése.
 
Büszke. Nagyon az. Előveszi az elmúlt 14 év minden megszerzett tudását ennek az észak felé lejtő, gyönyörű fennsík mikroklimatikus tulajdonságairól, a Bakony főnhatásáról. Telefon és laptop nélkül még WC-re sem. Telefon csörög. Feszt csörög. Több 100 kilométeres távolságból szervezők nyugatatása. Hiába esik most, (de. 10-11 óra) délutánra szűnik a csapadék. Nem hisznek nekem. Próbálom magyarul: csökken a felhőzet, nem lesz eső. Megint hívnak. A hajó úszik a Dráván. Horvát szolgáltató. Nem számít. Próbálom szakmai nyelven : kifutó talajfront, minél jobban csökken napközben a hőmérséklet (alig melegszik), annál kisebb az esély bármilyen csapadékra. Hiszik is meg nem is.
 
Felhívnak még valakit. Azt mondja : "a rendszer ujratöltődik. Majd délben azt: "4 órán belül nem várható csapadék " Talán ő volt az (?), aki ragyogó napos időben az Arénába száműzte a Veszprém Fest egy teljes napját. Megint hívnak. Megint modellek. Légnedvesség, labilitás, áramlások, több szinten. NEM LESZ CSAPADÉK!!!!! Majd: "az ünnepi rendezvények délutáni programjai az időjárás kiszámíthatatlansága miatt a Hangvillában kerülnek megendezésre."
 
Megérte a mai nap. Teljesen. Szóval : ma nem lesz eső. Holnap viszont igen. Már kora reggel. De az már augusztus 21-e. Az talán a lőtéri kutyát sem érdekli. Nem ír róla a bulvármédia. Én harcoltam, amit lehetett, megtettem. Köszönöm a bizalmat és a lehetőséget. A Hangvillában megy a Várszinpadra tervezett esemény. Aki nem bent van, nézzen fel az égre. Napszemüvegben. Így olvassátok továbbra is www.vmeteo.hu -t, reggel is ezt írtam, este is ezt fogom. Tudjuk, az utolsó szó mindig az időjárásé, én az utolsó előttit próbálom hozzá igazítani. "
 
Takács Lajos, 2014. augusztus 20.
 
Rovat: 
Váltás teljes nézetre