Ez bizony esett

Annak ellenére, hogy a modellek nem jeleztek előre csapadékot a péntekei napra, a délelőtt folyamán egy lassan mozgó helyi zivatar alakult ki felettünk. Mi volt a kiváltó ok?

Viszonylag száraz, stabil légtömeg helyezkedett el felettünk a pénteki nap folyamán, mégis zivatarok pattantak ki térségünkben, melyek csak lassan változtatták helyzetüket, így kis területen jelentős mennyiségű csapadékot is leraktak.

Az ország középső területei felett már a délelőtti órákban kialakultak záporok, de az áramlás azt mutatta, ezek elkerülnek minket, így maradhat a korábban kiadott, csapadék nélküli előrejelzés Veszprémre. Ezt erősítette meg az ALADIN és a WRF prognózisa is.

Felhőzet felettünk a késő délelőtti órákban

10 óra környéként a Balatontól északra rövid idő alatt nőttek magasra a gomolyfelhők és megkezdődött a csapadékhullás, ám ez rendszer sem felénk mozdult. Röviddel később épp városunk felett kezdtek hízni a felhők, s végül itt is eleredt az eső, a gyors feláramlásnak köszönhetően néhány dörgésre is futotta. A radar képek alapján a nagyobb mennyiségű csapadék a város keleti határában esett. A délelőtt folyamán végül 8 mm-rel gyarapodott a csapadékmérőnk.

A magassági előrejelzéseket figyelve jöhetünk rá, mi okozta a váratlan esőzést. 850 hPa magasságon eleinte délnyugati volt az áramlás, ami fokozatosan fordult északnyugati irányba délelőtt, ezzel szemben valamivel magasabban, 700 hPa-on épp ellentétes, északkeleti áramlás uralkodott. Délelőtt rövid ideig némi összeáramlás is megfigyelhető volt 850-en, ami kedvezett a gomolyképzdésnek, a felhőtezetet magasabban pedig a szélnyírás erősítette.


Áramlás 850 hPa magasságban a délelőtti órákban

Áramlás 700 hPa magasságban a délelőtti órákban

A zivatarcellák mozgását figyelve elképzelhető, hogy az összeáramlás a vártnál tovább tartott és csak a délutáni órákban fordult a magasban egyértelműen északnyugatira a szél, így felborítva az előrejelzést.

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre