Havat várunk, nézzük, lesz-e?

Több napja látszik az előrejelzési térképeken, hogy télies fordulatot vesz az időjárás november végén, december elején. Nézzük röviden, mekkora támogatást adnak ehhez a modellek?A szilárd csapadékhoz, most a hóról beszélünk, kell pár dolog, hogy létrejöhessen.

Megfelelő hőmérséklet, mégpedig nem a 850 hPa (~ 1200 m tszfm) szint a meghatározó, mint ahogyan azt sokan gondolják, hanem a 975 hPa (~ 700 m tszfm) magasságban uralkodó hőmérsékleti állapot nyom pecsétet a csapadék halmazállapotára.

Két hullámban várunk csapadékot, kedd reggeli előrejelzésünk szerint az első hullám csütörtök reggeli csapadéka lehet érdekes.

 

                                                                        A csütörtök reggelre várható 700 m tszfm hőmérséklete

Erre az időpontra a várható hótakaró egyelőre a Bakonyt hozza ki, mint havas tájat, véleményem szerint nálunk maximum lepel, vagy pár cm hó várható.


                                                                                     A november 30-án estére várható hóborítás

Aztán haladjuk előre az időben egy picit és meg is érkezünk a szombat estéhez, amikor várhatóan érkezik a csapadék. Nézzük, miújság 925 hPa-on hőmérséklet ügyileg?

                                                      A december 2-án, szombat estére várható 700 tszfm hőmérséklete

Itt már pengeélen táncolunk a kihullható csapadékot illetően, hiszen ezek a hőmérsékleti viszonyok már ciklon hátoldali áramlást feltételeznek és ezekben az időjárási helyzetekben Veszprém a legritkább esetekben szokott számottevő hóval gazdagodni.

De a modellek bizakodóak, legyünk mi is azok, hétfő délre ennyi havat várnak összesen:

                                                                               A december 4-én, délre előrejelzett hóvastagság

Ezeket látva a havas időt kedvelők persze nyugodtan hátradőlhetnek, tegyék is meg, mert az esély több, mint 50%.

Ám azt ne feledjük, hogy egy mediterrán ciklon hőmérsékleti-és csapadékmezőinek előrejelzése még 36 órán belül is nagy kihívás az időjárási modelleknek.

Így aztán várjunk picit, az is lehet, hogy szánon jön a Mikulás, de az sem zárható ki teljesen, hogy vasárnap a száraz, szeles időben, vagy simán esőben dobjuk ezt a cikket a kukába.

Vmeteo-Taki

Rovat: 
Váltás teljes nézetre