Havazás a semmiből Olaszfalu környékén

Hogyan, miből? Íme, egy kis magyarázat hozzá, az "ipari havazáshoz"

Sok-sok ilyen meteorológiai szakmai cikk szól róla. Az USA-ban, a Nagy-tavak környékén, Detroit körzetében egy komolyabb hidegbetörés alkalmával nem volt ritka jelenség, a tavak 10-20 km-es körzteben, szélirányban 15-30 cm havat mértek, máshol semmit. Ilyen frontból nem hullik! A Nagy-tavak jelentős vízmennyisége miatt nagy hőtehetetlenséggel bírnak egy hirtelen, drasztikusabb lehűléssel szemben.

Mi történik ilyenkor? A magasban száraz, hideg légtömeg áramlik Kanada felől, a tavak vize viszonylag párás, enyhe levegőt juttat a légkörbe. Detroit környékén rengeteg ipari üzem van (autógyárak, vegyi üzemek, vasművek, stb) ezek nagyon sok mikron méretű szennyező anyagot (por, korom) stb juttatnak a légkörbe. A hó képződéséhez 3 alapvető feltétel kell: 1. negatív hőmérséklet, 2. megfelelő páratartalom, 3. kondenzációs magok. Ezt úgy kell érteni, hogy az "elméletileg" teljesen tiszta levegőben, hiába van pára, hiába van negatív hőmérséklet, nem tudnak hópelyhek képződni, mert nincs meg az alap, a kondenzációs mag, melyre a fagyott kristályok ki tudnának rakódni.

Amint miden feltétel meg van és egyébként a csapadékhullás nem kapcsolható frontfelhőzethez (nimbostratus, réteges egész eget borító homogén, szürke, és/vagy sötét felhőzet, gyenge, vagy közepes, kiadós havazással, vagy konvektív eseményhez kapcsolódó hózápor, (cumulusok, gomolyfelhők fajtáiból hullik, intenzitása erős, vagy közepes), az égkép ebben az esetben csak erősen felhős, nem borult, akkor ipari havazásról beszélünk.

Mi is ez? Alapból valami hiányzik. A mostani időjárási helyzetben a hőmérséklet OK, kondenzációs mag a lég szennyezettség miatt bőven van, sőt, a hóágyúk sem deszt.vizet porlasztanak, még rá is segítenek a patakból szivattyúzott vízzel, a pára a napok óta felettünk lévő és a Kárpát-medencében megült hideg légpárna miatt (lásd ködös, nyirkos idő) adott. Jó eséllyel kijelenthető, hogy ma Eplényben mentek a hóágyúk, délkeleti szél fújt és az említett kistérség "behavazódott".

Remélem, érthetően és nem unalmasan írtam, amit. Igaz, nem a Nagy-tavak és sokkal kisebb területet érint, "kicsit sárga, kicsit savanyú" (soha ne egyél a sárga hóból!) de ez a mi ipari havazásunk volt: snow lake effect.

Rovat: 
Váltás teljes nézetre