Hétfőn holdfogyatkozás, pénteken Perseidák

2017. augusztus 7-én, hétfőn a felkelő telihold részleges fogyatkozásban bukkan fel majd a délkeleti horizontunkon, 20:02-kor (napnyugta előtt 10 perccel) pillanthatjuk meg - ha szerencsénk lesz és kitisztul addigra az ég.

A fogyatkozás részleges lesz, a Hold negyedét takarja a Föld árnyéka, vagyis a holdkorong horizonthoz közeli része lesz sötét. Sajnos nem tart túl sokáig a látványosság, a legnagyobb fázist már 20:20-kor eléri, ezt követően apránként egyre kisebb és kisebb részén látszik majd az árnyék, végül 21:18-kor teljesen levonul róla - ekkortól a telihold a megszokott látványt nyújtja.

Marc H. Frost felvétele 2012-ben készült, hasonló látványt várhatunk majd mi is a holdfogyatkozáskor, forrás: APOD Kép forrása, katt ide: https://apod.nasa.gov/apod/ap120606.html


Ahhoz, hogy megfigyelhessük, jó rálátás szükséges a délkeleti horizontra, se épület, se fák, se dombok ne állják útját a kilátásunknak! Keressünk egy magasabb pontot (dombot, kilátót, háztetőt) és onnan figyeljük, esetleg a Balaton partjáról (Almádiból nézve Balatonvilágos, Alsóörsről nézve Sóstó, Füredről nézve Siófok központja felett bukkan ki majd a túlparti látóhatárból a Hold).
Milyen látványra számíthatunk? Mivel holdkeltekor történik az esemény, ezért a Hold eleve vöröses színben fog feltűnni a látóhatáron, ám a vörös korong helyett egy nagyon kövér, vörös kifli kel majd fel. Ahogy emelkedik a Hold, egyre világosabb árnyalatú lesz, s közben egyre csökken az eltakart része, így a kövér kifliből megharapott zsömle lesz, végül az árnyék levonulása után egész zsömle.
Legközelebb hazánkból 2018. július 27-én, azután 2019. január 21-én láthatunk ilyen égi jelenséget, ezen alkalmakkor teljes lesz holdfogyatkozás.

A hét végére megérkezik a Perseida meteorraj minden évben várt maximuma is, idén 11/12-én (péntekről szombatra virradó) éjjel számíthatunk a legtöbb hullócsillagra. Az egyetlen, ám súlyos problémát az jelenti, hogy négy nappal telihold után gyakorlatilag egész éjszaka erős holdfény világítja be majd az eget, ezzel a legtöbb hullócsillagot elhalványítja annyira, hogy ne láthassuk őket.

     A Hold erős megvilágításával csak a fényesebb meteorokat vesszük majd észre. Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Míg egy holdfénytől mentes Perseida maximum esetén (várostól távol, sötét égbolton) óránként 40-50 meteort is megpillanthatunk, most ennél SOKKAL kevesebb látszik csak, szerencsés esetben 10-15 fényesebb hullócsillag tűnhet szemünk elé.
A meteorok az égbolt bármely pontján feltűnhetnek, így a megfigyeléshez igyekezzünk úgy helyezkedni, hogy legalább a szemünkbe ne süssön bele a Hold, de idén ennél többet nem tehetünk az élmény növelése érdekében. A világos égbolton csak a legfényesebbeket vesszük majd észre - ha szerencsénk van, akkor ebből is több lesz, s emlékezetes marad a meteorhullás a kedvezőtlen körülmények ellenére is, de senki se várjon különleges esemény. Jövőre, 2018-ban szerencsére holdmentes éjszakára esik a maximum, így, ha idén lemaradunk, jövőre sokkal gazdagabb élményt ad a közismert augusztusi meteorraj.

Hullócsillagok természetesen nem csak ezen az éjszakán vannak, így érdemes még a későbbi esték során is figyelni az eget, az egyre később kelő Hold több sötétséget hagy az éjszaka első óráiban.

Igaz, egyre csökkenő számban, de a Perseidák raja egészen augusztus 26-ig hozzájárul az égi eseményekhez néhány szép pillanattal.

 

Landy-Gyebnár Mónika

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre