Hideg légpárna

Anticiklon húzódik térségünk felett. Télen ez gyakran egyet jelent a párás, ködös, szürke napokkal.

Anticiklon húzódik térségünk felett. Ez az időjárási helyzet nyáron sok napsütéssel, száraz idővel jár, télen viszont itt a Kárpát-medencében gyakran párosul párás, ködös, szürke napokkal. Bár a magasabb légrétegekben enyhe levegő van felettünk, a medence alján az erősen lehűlt levegő megreked. A hideg levegő nehezebb, mint a meleg, ezért ha a hideg fölé a magasban melegebb levegő siklik, akkor a légrétegződés stabillá válik. Ilyenkor a talaj közelében ködös, borongós, párás idő alakul ki, ami gyakran csak kis magasságokig nyúlik fel. Ezért fordulhat elő az, hogy télen, az úgy nevezett hideg légpárnás helyzetben a magasabban fekvő hegycsúcsainkon derült, napos az idő, és a hőmérséklet is magasabb, mint a medence alacsonyabban fekvő részein - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A talaj közelében megrekedt páradús levegő szépen kirajzolódik a  2013. demceber 13-án, 11.45 perckor készült műholdképen / Sat24.com

A hideg légpárna megszűnéséhez erős hidegfront átvonulására van szükség, amely átkeveri a medence alsóbb részein is a levegőt, erre azonban a következő napokban nincs esély. 

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre