Hirtelen hűlt a talaj felszíne

Ritka jelenség okozta a gyors lefagyást csütörtökön, ami rövid idő alatt járhatatlanná tette az utakat a Dunántúlon.

Az alábbi gondolatokat Taki osztotta meg facebook oldalán.

"A következőket kell(ene) mindenkinek megértenie: különleges okok miatt jegesedtek el tegnap az utak, mely ellen gyakorlatilag semmit nem lehetett tenni, csak megelőzni, például az utak azonnali lezárásával. A meteorológusnak ehhez nincs joga, csak figyelmeztet, aki meg megtehette volna, simán dilettáns, gyáva és tudatlan.

Az eljegesedés: az elmúlt napok kellemes hőmérsékletű időjárásának köszönhetően a talaj hőmérséklete bőven fagypont fölé emelkedett. A ráhulló pár centiméternyi hó a "meleg" aszfalton megolvadt, vizes réteget képezett. Megérkezett a hideg levegő viharos széllel, -3°C léghőmérsékletnél 80% feletti páratartalomnál és 60 km/h feletti szélsebességnél a szélhűtés -15°C alatti, mely számolt érték, de valós. Ha egy gyengén fagypont feletti, vizes felületet rövid idő alatt -15°C alá hűtünk, azonnal jég képződik. Ugye, a műjeges koripályák is vígan működnek +5°C-ban is. Nagyjából ugyanez a képlet, csak ezt a kedves Xavér ciklon csinálta. Nincs az a szóróanyag, annyi só (le is fújta a viharos szél a felületről), mely hatásos lett volna. -5°C alatt semmilyen fagyáspontot csökkentő, kiszórható anyag hatástalan és -15°C-os, vagy az alatti szélhűtésről beszélünk. A helyzetet nehezítette a viharos erejű szél által okozott hófúvás.

Egy megoldás lett volna: kiüríteni az utakat és senkit rá sem engedni, az ebből adódó kár töredéke lett volna a mostaninak."

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre