Itt a tél. Hol a tél?

Gondolta volna, hogy a hazai enyhe időjárás, a Nyugat-Európát sújtó erős viharok és az Észak-Amerikában tapasztalt rendkívüli hideg összefügg? Itt a válasz.

Az elmúlt hetekben több nagyon erős ciklon, úgynevezett viharciklon érte el Nyugat-Európa partjait szélsőséges időjárást produkálva a térségben, eközben arról szólnak a hírek, hogy Észak-Amerikában régen látott hideg és hó tapasztalható, hazánkban pedig sorra dőlne meg a pozitív hőmérsékleti rekordok. Ezek az egymástól igen távol eső szélsőséges időjárási események azonban összefüggnek - írja a vehir.hu.

2013 decemberében szokatlanul sok viharciklon alakult ki az észak-atlanti térségben. Viharciklonoknak nevezik azokat a gyorsan fejlődő mérsékelt övi ciklonokat, amelyek rendkívül gyorsan mélyülnek, a nyomáscsökkenés 24 óra alatt meghaladja a 24 hPa értéket. Az idei első pusztító vihar, amely a Xavér nevet kapta, december elején csapott le Nyugat-Európára. A károk elhárítása még be sem fejeződött, amikor 2013. december 24-én egy újabb ciklon érte el Európa nyugati partvidékét - foglalja össze az időjárási szempontból mozgalmas év végét az Országos Meteorológiai Szolgálat a cikkében. Januárban újabb kettő viharciklon vonult végig Európán, 

A viharok kialakulásában meghatározó szerepe volt a rendkívül erős jet stream-nek (a troposzféra felső rétegeiben - kb. 9000-10000 méter magasságban - kanyargó, a pólust körülvevő szélcsatorna), amelyet az Atlanti-óceán fölötti melegebb és a Kanada fölötti rendkívül hideg levegő közötti energia különbség táplált - ad magyarázatot a szolgálat. Az északi féltekén télen általában Szibéria és Kanada fölött alakul ki egy-egy hideg mag, azonban decemberben a kanadai mag jóval markánsabb volt a szibériainál és ennek megfelelően a pólust körülfutó magassági futóáramlás is ennek déli peremén volt a legerősebb.

Az eurázsiai hideg centrum gyengébb megjelenése kapcsolatba hozható az Atlanti-óceán fölötti meleg anomáliával, amely az elmúlt 10 év teleinek első felében gyakrabban megfigyelhető és ennek számlájára írható hazánk szokatlanul enyhe időjárása is. Január 5-én például Kaposváron 16,3˛C-ot mutattak a hőmérők, Veszprémben ilyen mértékű szélsőséget nem tapasztalhattunk, de a hétfőn mért 11°C közeli maximum sem épp januárinak mondható. 

HOGY LESZ EBBŐL TÉL?

Úgy tűnik, a folytatásban fokozatosan gyengül a Kanada felett kialakult hideg mag, megszűnik az erős kontraszt a déli melegebb légtömegekkel szemben, ennek köszönhetően az ilyenkor szokásosnak megfelelő mértékű és erősségü ciklonok alakulnak ki az észak-atlanti térségben, amivel párhuzamosan mérséklődik az Eurázsia felett megfigyelhető pozitív hőmérsékleti anomália is - erre enged következtetni az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése is.

A hét nagy részében azonban még az ilyenkor szokásos hőmérsékleteknél melegebbet mérhetünk Veszprémben - áll a vmeteo.hu előrejelzésében. Fokozatosan nő a ködhajlam, azonban fagymentes időre számíthatunk a következő napokban is. Egy pénteken érkező hidegfront hozhatja meg a változást, amely lehűlést okoz, jelentős csapadék nélkül.

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre