Meddig kell még a téli kabát?

Amilyen szép időjárással indult a március, úgy durvult el a helyzet a hónap közepén: hóvihar, minimum hőmérsékleti rekordok, katasztrófa közeli helyzet az országban. Hol a tavasz?

Amint véget ért a meteorológiai tél, a hőmérséklet is gyors emelkedésnek indult, a tavasz első heteiben kellemes kényeztetésben volt része a napfényre éhes szervezetünknek. Március 8-án 18,5°C-on tetőzött a meleg, de ekkor már jól látszott, a télnek vannak még tartalékai. 


Európai frontanalízis tavaly ilyenkor

A következő napokban fokozatosan visszaesett a hőmérséklet, március 14-én pedig egy átvonuló mediterrán ciklon okozott havazást, illetve mögötte viharos erejű széllel érkezett a sarkvidékű eredetű hideg, megbénítva ezzel a Dunántúl nagy részét. A front mögötti derült, száraz időben mélyre süllyedtek a hőmérők higanyszálai, Veszprémben -8°C-ot regisztráltunk, az ország keleti felén azonban -18°C is előfordult.

A gyorsan érkező és jóleső melegedésnek azonban nem tudtunk felhőtlenül örülni, úgyanis újabb mediterrán ciklon és a mögötte érkező hideg körvonalazódott. Bár március 20-án ismét 15°C közeli meleg vetette le velünk a téli kabátot, most, a hónap utolsó hetében újra azzal kell foglalkoznunk, mekkora hó esik a következő napokban.


A hét első három napján várható csapadékmennyiség

Az átlagosnál hidegebb idő okozóját messze északon kell keresni, ahol hetek óta gyengülő és újra megerősödő anticiklonok vátják egymást, ezzel délebbi pályára kényszerítve a nyugat felől érkező mérsékelt övi cikonokat, amik hátoldalán rendre utat talál magának a hideg levegő, ami a Földközi-tenger fölé érve mediterrán ciklon formájában folytatja útját térségünk felé.


A ciklonok délebbi pályán mozognak idén

Ennek az időjárási helyzetnek talán az izlandiak örülnek a legjobban, ahol a szokásos, viharos széllel kísért gyakori frontátvonulások helyett az átlagosnál lényegesen nyugodtabb az idő.

A hét elején érkezett mediterrán ciklon és az általa okozott havazást követően a hét végén már melegszik a levegő, a húsvéti ünnepre már az ilyenkor szokásos hőmérsékleti értékekre számíthatunk, de marad az időjárás változékony jellege, gyakori esővel. Távolabb tekintve elmondható, az északon lévő anticiklonok továbbra sem engedik “normál” útjukra az óceáni légtömegeket, így az április kellően szeszélyes lehet...

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre