Megdőlt a százéves melegrekord szerdán

Az előrejelzések alapján már a hét elejétől látszott, hogy a mai napon (2013. június 19.) megdőlhet a tavaly mért országos (35,5 fok, Bugac) és a budapesti (34,8 fok, Újpest) hőmérsékleti maximum rekord.

meleg éjszaka után a szinte zavartalan napsütésben gyorsan melegedett a levegő, és mérőállomásainkon a déli órákra már szinte mindenütt 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A budapesti rekord már délben a múlté lett, délután egy óra után már az országos rekordnál is magasabb értéket mértek, például BudapestPestszentlőrincen 35,9Fülöpházán 36,7 fokot jeleztek a hőmérők. A mai legmagasabb hőmérséklet végül 16 órakor állt be, ekkor Kelebián 37,3 fokot regisztráltak, ami 1,8 fokkal haladja meg az eddigi rekordot. Budapesten is megdőlt az eddigi rekord (34,8 fok), ma 37,2 fokot mértek ÚjpestenHét végétől megszűnik a kánikula, enyhül az idő, és a jövő hét elején 25 fok körüli vagy az alatti hőmérsékleti maximumra lehet számítani.   

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Forrás: met.hu

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre