Meleg volt 2013 is

Újabb bizonyítékot találtak a NASA tudósai a globális felmelegedés folytatódó trendjére, és a számításaik szerint 2013 a hetedik legmelegebb év volt 1880 óta. 

A New York-i központú NASA Goddard Intézet kedden adta ki a globális földfelszíni mérésekkel kapcsolatos legújabb jelentését, amelyben már a 2013-as adatok is benne vannak. A sajtóanyaghoz mellékelt videón jól látszik, hogy a Földön most sokkal melegebb van, mint több évtizeddel ezelőtt - írja az Index.

Az átlaghőmérséklet 2013-ban 14,6 Celsius-fok volt, ami 0,6 fokkal magasabb a huszadik század közepén mért értékeknél. Az új elemzések szerint 1880 óta 0,8 fok volt a globális átlaghőmérséklet növekedése.

Kihangsúlyozták a tudósok, hogy az időjárás miatt évről évre változik az átlaghőmérséklet, de a Föld légkörében felgyülemlő üvegházhatást okozó gázok hosszú távon növelik a globális hőmérsékletet. Tehát nem feltétlenül úgy történik a felmelegedés, hogy minden egyes év melegebb lesz az előzőnél, ugyanakkor a tudósok arra számítanak, hogy minden egymást követő évtized átlaga egyre melegebb lesz.

Mint azt számos vizsgálat egyértelműen bizonyítja, az emberiség által kibocsátott szén-dioxid nagymértékben hozzájárul a földi klíma átalakulásához, mivel csapdába ejti a hőt. Az emberi tevékenységnek hála a légköri szén-dioxid szintje magasabb, mint bármikor az elmúlt nyolcszázezer évben. 

A vizsgálatok szerint 1880-ban 285 ppm (egység per millió) volt a légköri szén-dioxid szintje, ami 1960-ra 315 ppm-re nőtt, tavaly pedig meghaladta a 400 ppm-et.

 

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre