Minket is megsuhint Xaver

Az Északnyugat-Európa felett vonuló Xaver ciklonhoz tartozik az a hidegfront, ami pénteken szeles, hózáporokkal tarkított időt okoz nálunk.

Az elmúlt napok csendesebb, nyugodtabb időjárása után, amikor is a felettünk lévő magasnyomás alakította időjárásunkat, a hétvégén már az északnyugatról érkező időjárási frontoké lesz a főszerep. A pénteken érkező hidegfront mögött jelentősen nem csökken a hőmérséklet, és vasárnap már – főként a magasban – melegedés kezdődik, amelynek majd egy hétfői hidegfront vet véget.

Pénteken és szombaton a gyorsan vonuló felhőből elszórtan alakul ki zápor, hózápor, de jelentős mennyiségű csapadékra nem kell számítani. Vasárnap már egy közeledő melegfront hatására egyre nagyobb területen borul be az ég, és főként az ország északi felén lehet eső, havas eső, északkeleten gyenge havazás. Hétfőn napközben pedig újabb hidegfront érkezik széllel, lehűléssel.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és -5 fok között alakul, napközben 1 és 6 fok várható.

A péntek és a szombat szeles lesz. A szél sebessége azonban elmarad az Északnyugat-Európa felett vonuló Xaver ciklon erejétől! A partvidéken a legerősebb széllökések sebessége – az előrejelzés szerint – a 130 km-/h-t is elérheti. Nálunk 70–90 km/h-s széllökésekkel számolhatunk, mind pénteken, mind szombaton - írja a met.hu.

 

 
965 hPa-ig is mélyülhet Xaver középpontja pénteken

Az utóbbi évtizedek legnagyobb és legveszélyesebb vihara közelít Németországhoz. A várható ítéletidő miatt forgalomkorlátozásokat vezettek be csütörtökön az ország északnyugati részén.

A hamburgi repülőtéren kora délutánig 55 járatot töröltek, köztük a Germanwings légitársaság Budapestre közlekedő, illetve Budapestről érkező járatát.

A Grönland fölött kialakult rendkívül alacsony légnyomású zóna a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át az Északi-tenger németországi partvidékére.

Xaver nevű orkán valószínűleg erősebb lesz és hosszabb ideig tart, mint az, amelyik október végén halálos áldozatokat követelve söpört végig Nyugat-Európa szárazföldi részén.

A vihar várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin-Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot.

Az északi-tengeri partvidéken egymás után háromszor vagy négyszer lehet vihardagály, a nyílt tengeren pedig 17 méter magas hullámok alakulhatnak ki. A térségben leállt a hajóközlekedés és a munka a tengerre telepített szélerőműparkokban.

Az Elba torkolatában fekvő Hamburgnál magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962 februári vihardagály idején. Akkor 340-en haltak meg a természeti katasztrófában. A védműveket azóta megerősítették, a gátak a dagály legmagasabb állásakor mért átlagos szintnél 7,5 méterrel magasabb vízoszlopokat is kibírnak, így jelentősebb áradásokra nem számítanak a térség legnagyobb városában.

Ugyanakkor egy sor óvintézkedést bevezettek, a városi magasvasúton például ritkították a járatokat, a metró- és buszjáratokat pedig sűrítették. Az iskolákban tanítási szüntetet rendeltek el, és nem nyitnak ki a szabadtéri karácsonyi vásárok. A tűzoltóság és a katasztrófa-elhárítók a legmagasabb készültségben várják a vihart. Csak a kidőlő fák eltakarítására négy akciócsoportot szerveztek.

A vihar csütörtök este és péntekre virradó éjjel lehet a legerősebb. Az utakat péntek reggelre sokhelyütt jégpáncél boríthatja, és megérkezhet az első hó is, helyenként 10 centiméteres hótakaró lehet a vihar végére.

A német vasúttársaság készenlétbe helyezett 64 hókotró szerelvényt és 34, a behavazott, befagyott váltók kiolvasztására használt berendezést, és számos régi dízelmozdonyt is, hogy ne álljon le a közlekedés, ha leszakadnak a felső vezetékek.

A vihar miatt jelentősen emelkedik a szélerőművek termelése. Ennek hatására az azonnali szállításra kínált áram kilowattóránkénti ára a német nagykereskedelmi piacon egy nap alatt 40 százalékkal 31,5 euróra süllyedt - számolt be a Handelsblatt című üzleti lap.

 

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre