Nyolcadikosok a Vmeteo műszerkertjében

Még 2018. októberében kaptunk felkérést a Nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Iskolából, hogy a nyolcadikosok tananyagához kapcsolódóan szeretnének megismerkedni a meteorológiában használatos mérőeszközökkel.Mint minden ilyen felkérésre, igent mondtunk, hiszen mit is ír egyesületünk alapszabálya?

"...Szervezett formában és együttműködve kezdeményezzen és megvalósítson olyan tevékenységeket, amelyek hozzájárulnak a meteorológiai alapismeretek minél nagyobb körben való megismertetéséhez...."

"...Az egyesület szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak, hogy az érdeklődők megismerkedjenek az időjárási eseményekkel..."

A nemes célok érdekében a sokadik ilyen ismeretterjesztő előadás jött létre, de most nem mi mentünk az iskolába, hanem rendhagyó módon a diákokat mi láttuk vendégül.


Megkezdtük a beszélgetést

2018. november 6-án, egy szép napos délelőtt kipakolás a kerbe, laptop, monitor, áram, mobil állványon egy komplett meteorológiai állomás, csapadékmérők, kanalas szélmérő és kezdődhetett is a móka.

Még érdekesebb a dolog, hogy a gyerekektől nem csak írásos élménybeszámolót kaptunk, hanem két rajzot is. Ezeken is jól látható, hogy mit jegyeztek meg a közel másfél órás beszélgetésből.

Az alábbiakban a tőlük érkezett szöveget és rajzokat változtatás nélkül mutatjuk meg:

 "Látogatás egy meteorológusnál (így jegyeztek meg. szerk.)

Egy őszi napon az osztállyal ellátogattunk egy veszprémi meteorológushoz (nem vagyok az. szerk.), Takács Lajoshoz, aki a Vmeteonál dolgozik.

Nagy meglepetésünkre kijött a Veszprém TV is!

Az előadást az udvaron tartotta, amit szépen berendezett. Lajos a méréseit itt végzi. Az előadást pár kérdéssel kezdte, többek között azzal, hogy mi a meteorológia?

Bemutatta az eszközeit, amik nagyon érdekesek voltak.

Elmagyarázta, hogyan kell helyesen mérni a hőmérsékletet, és az eső mennyiségét. Az ő hőmérője a valódi hőmérsékletet mutatja, mert be van árnyékolva.

Árnyékolás, ami nélkül nem mérés a mérés (szerk.)

Elmondta nekünk az összes csapadékfajta nevét. csoportosította is őket hulló és keletkező fajtákra.  A csapadékmérést ki is próbálhattuk, sőt egy Hellmann féle csapadékmérőt meg is foghattunk.

Egészen kiváló rajz emlékezetből és tudják, a csapadékot 1 m magasan mérjük. (szerk.)

Megtudhattuk, mi a relatív páratartalom. Ezután áttért a szélre, a mérésére. Bemutatott két fát az udvaron, amit a szél erőteljesen elferdített egy erős szélvihar következtében.

Az előadás vége felé épp egy repülő ment át a fejünk fölött, ami két rövid kondezcsíkot húzott maga után. Így mesélt még nekünk arról is, hogy mi az a kondezcsík, ami néha sokáig, de valamikor hamar el is tűnik. Az emberre nem ártalmas fagyott üzemanyag származék, a levegőben lévő por befolyásolja.  

A jégkármérséklésről is sok mindent hallottunk, érdekesnek találtuk, hogy Magyarország élen jár ebben.

A végén kérdezhettünk, ha valamit nem értettünk meg. Az előadásnak köszönhetően megtudhattuk milyen nehéz, és érdekes ez a munka.

Nekünk tetszett az előadás, nagyon kedves volt Lajos. Sokat tanultunk ezen a napon.

Fehérlófia Waldorf Iskola, 8. osztály"

Rovat: 
Váltás teljes nézetre