Sabine (német nyelvterület), vagy Ciara (angol)

Az egyik 19, a másik egy híján húsz. Volt erről kis vita. De 'hun a szél???? hangzott el ma többször is a Vmeteo felé, ezen belül hozzám is a kérdés. "Hun-hun, este megnézem, dolgozom", válaszoltam. Hát megnéztem. Aztán látom, hogy a nyomástérképeken gyakorlatilg két alacsony nyomású ciklon középpont is megjelent, hiába, nők. :D

Viccet félretéve így néz ki Európa nyomás-és széltérképe 2020. február 10-én este:


A kép minél "melegebb színű" és minél sűrűbbek az izobár vonalak (izobár: az azonos légnyomású területek összekötése vonalakkal) annál nagyobb a szél sebbessége az izobárokkal párhuzamosan. Ez a térkép pillanatnyi helyzetet mutat, de nézzük meg 2020. február 11-ét , kora délután, előrejelzésben:


Látszik, hogy a ciklonális mező kissé délnyugati irányba helyeződik, így a maihoz hasonlóan citrom, illetve narancs figyelmeztetés lesz érvényben kedden napközben is széllökésre.

Tudom, de 'hun a szél?!

Jön. :)

Már a vasárnap esti Vmeteo előrejelzésben szerepelt károkozó szél Veszprém térségére, mely aztán ma érdeklődés hiányában NÁLUNK elmaradt. Budapesten,  Pásztón M7-M3 útvonalon járva voltak ám viharos széllökések, erős alapszél úgy, hogy Pásztóról már 13 órakor ziavatart észleltem az Országos Meteorológiai Szogálat észlelői felületére. Ördögi idő volt, Veszprémben azonban nem.

De mi maradjunk a Királynék városában, sepregessünk a saját portánkon hiszen a Vmeteo mégis csak a veszprémieké, a veszprémiekért.

Minden modell abszolút támogatta a cudar, szeles időt, ám ez nálunk nem volt. Budapestről hazafelé 17 óra körül csak Várpalotáig volt "armageddon" a 8-as úton, szélvihar, felhőszakadás, vízátfolyás, aztán mintha elvágták volna.

A kulcsszó: a front hullámvetése, melyet az alábbi amatőr módon összefirkált fotón igyekszem megmutatni:

Mi történt? Az említett, két névvel is büszkélkedő, Európát megtépázó hölgyek egy icipicit északabbi ciklonközépponttal mozogtak, mint amit a modellek számítottak, így a frontban nem maradt annyi "kraft", hogy az Alpokat megkerülve délnyugatról ránk borítsa a szél a budit.

Bár gondolom, senki nem bánja, hogy nem kapta szét Veszprémet újra a szél. Kellő dinamika és nyomáskülönbség híján a ciklon hidegfrontja hullámot vetett az Alpokon. Az izobárok is szépen kirajzolják, hogy a hullámvetés miatt a nyomásmezők eltávolodtak, az Alpok "szélárnyékába" kerültünk. Hát, nagyjából ezt firkáltam ide, de a Paint annyira nem az asztalom, bocs. :)

Azért a vasárnapi előrejelzés több lábon megállt, mint amennyi elbicsaklott. Oké, a szél bukta. De volt ilyen mondat, hogy "extém esetben 15°C fölé is melegedhet a levegő". Íme:

A 16,3°C Tmax. nem gyenge február első harmadában, a minimum értékről nem is beszélve.

Aztán volt szó zivatar lehetőségéről, amikor a "hideg bedugja az orrát a meleg alá", ezzel kellő függőleges feláramlást, instabil légrétegzettséget okozva. Vártuk, meg is lett a zivatar, igaz, pár km-re tőlünk délnyugatra, de mivel villámlott és dörgést is hallottunk, ez a miénk is volt, kameránk "majmegvakút":

Igen, az ott egy villám, ebből:

És a non plus ultra, hogy a zivatar apró szemű jeget is adott, igaz a fotót Balogh Árpád készítette Csopakon, nem Veszprémben, de csak tucatnyi kilométerre volt tőlünk. Vasárnap este erről is volt szó. Borsónyi jég:

Így állunk ezzel a ciklonnal. Mindeképp érdekes időjárási helyzet, lévén február van, nem április, ami nem tréfa.

"mert az utolsó szó mindig az időjárásé".

Itt a szél, ami nincs. :)

 

 

 

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre