Sáros eső, szaharai porból

2020. május 13-án késő délután néhány cseppes zárpor vonult át Veszprém felett, amely mérhető csapadékkal nem járt, viszont alaposan összekoszolt mindent. A sáros csapadékra Taki hívta fel a figyelmemet, ennek köszönhetően mintavételezés után a mikroszkópommal is készült pár felvétel a sáros esőben lévő porszemcsékről.

Az Athéni Egyetem por-előrejelzése alapján így néz ki Európa és a Mediterráneum felett a pormennyiség 14-én reggel.

Egy kék autón nagyon feltűnő a sáros eső nyoma

Később a csapadék kelet felé húzódott, és 14-re virradóra már az ország középső-keleti részén is sáros esővel lepte meg az ott élőket, amelyről már az Országos Meteorológiai Szolgálat is beszámolt a Facebook oldalán. A por eredetére vonatkozóan Varga György, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének hullópor-kutatással foglalkozó tudományos főmunkatársa rögtön mutatott egy, a különböző magassági szintek légmozgásainak segítségével visszaszámolt valószínű forrásterületet is. E számítás alapjánLíbia-Algéria-Tunézia hármas határa környéke, illetve kis nyugati irányú kanyarralaz Atlasz-hegység hegylábánál lévő, laza szerkezetű talaj, és a rendszeresen kiszáradó sós tavak medréből eredő üledékadta a hozzánk is eljutott porszemcséket.


A 14-én reggeli aktuális hazai viszonyokból visszaszámolt valószínű por forrásterület

A por kétféle módon juthat a talajra: vagy kimosódik a csapadékkal (ahogyan ez most is történt), vagy szárazon kiülepedik. Ez utóbbi összességében igen jelentős mennyiséget tesz ki, ám nem vesszük észre úgy, mint a sáros eső nyomait.


Mikroszkópos felvétel az esővel kipotyogott porról

A mikroszkópos felvételeken (ezek csak egy olcsó, hobbi szintű digitális mikroszkóppal készültek) látható apró szemcsék jó része áttetsző, enyhén sárgás árnyalatú, s néhány vöröses is van közte. A fotókon zöldes-sárga és szabályosabb gömb jellegű szemcsék valamilyen virágpor szemcséi, amik már itt a közelben kerültek bele az esőbe.


A vmeteo keletre néző webkamerája felvételeiből animálva a porsávok mozgása.


Fénykép is készült a porsávokról (amennyire rálátásom volt az égre)

A por továbbra is áramlik a magasban Európa középső területei fölé, május 14-én egész nap homályos volt az égbolt, és a délután során egy teljesen felhőtlen időszakban még a sűrű porsávokat is látni lehetett. Erről a webkamerám felvételei is tanúskodnak, de fotót is készítettem, már amennyire a házunk elől rá lehetett látni az égre.  Az Athéni Egyetem por-előrejelzése alapján a látvány a következő napokban is velünk marad, sőt, vasárnapra még fokozódhat is. Ha még lesz csapadék, akkor azzal további sár is várható a napokban.

 

Landy-Gyebnár Mónika

Rovat: 
Váltás teljes nézetre