Szeszélyes tavasz Európában

Franciaországban kétszáz éve nem volt ilyen hideg a tavasz, a skandináv államok pedig a szokatlanul nagy hőségen lepődtek meg - derül ki az Euronews magyar nyelvű összefoglalójából.

Kései tél Nyugat-Európában

A Pireneusokban a nyár első hétvégéjére kinyitott az egyik franciaországi síparadicsom. Áprilisban ugyan már bezárt, de a szokatlan tavaszi időjárás miatt most újra lehet síelni a pályákon. Ráadásul a hétvégére kabátot sem árt vinni a sportoláshoz, pénteken ugyanis 1 fokot mutattak a hőmérők a hegytetőn. Ennek az az oka, hogy a meteorológiai tavasz, amely március elejétől május végéig tart, idén Nyugat-Európában a szokásosnál jóval hidegebb és borúsabb volt.

Földcsuszamlások, heves esők

A hó és az eső azonban sok nehézséget is okozott. Franciaoszág dél-nyugati részén falvakat öntött el az árvíz, de egész Nyugat-Európában is a szokásosnál jóval több volt a csapadék. A heves esőzések miatt átázott talaj földcsuszamlásokat okozott, például Bad Salzungenben, Németország középső részén.

Alacsony nyomás Közép-Európában

Hogy jobban megértsük ennek a szeszélyes tavaszi időjárásnak az okát, megkérdeztük a belgiumi Meteorológiai Intézet munkatársát, Corentin Fourneau-t.

- Egy alacsony nyomású zóna van itt Közép-Európában, és ennek köszönhetően áramlik ide az északi sarkkörről a hideg levegő – magyarázza a szakértő. – Ez magyarázza azt is, hogy sokkal hidegebb van az ilyenkor szokásosnál. Az Afrika felől érkező meleg levegőt pedig ez a zóna felnyomja északra, ezért Európa északi részén sokkal melegebb van. Lappföldön például nemrég 29 fokot mértek, pedig ilyenkor 10 fok lenne a normális – mondta a belga meteorológus.

Korai nyár Észak-Európában

Finnországban, Lappföldön a tél után valóban váratlanul robbant be a nyár, sokak nagy örömére. Az ilyenkor általában még jéghideg tavakban már fürödni is lehet, most ugyanis 18 fokosak.

Svédországban is hasonló a helyzet. Lulea település mindössze 200 kilométerre fekszik az északi sarkkörtől, és ott is lehet fürödni, napozni. Az idő azonban ott sem mindekit tesz boldoggá. Az állatok nagyon szenvednek a melegtől, különösen a rénszarvasok, hiszen egy hónappal ezelőtt még a hóesésben élvezték a számukra kellemes téli időjárást.

A kapcsolódó videó itt megtekinthető.

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre