Üstökös érkezik!

Luke OBrian, Tasmánia, forrás: spaceweather.com

Az üstökös a C/2011 L4 (PANSTARRS) névre hallgat, a név a felfedezése idejéről és a felfedezőről  (ez esetben a Pan-STARRS obszervatórium) képzett, de a köznyelvben csak Panstarrsként emlegetik. Az égitestet 2011. júniusában fedezték fel, a pályaadatokból hamarosan kiszámították, hogy 2013. március elején kerül napközelbe, s ekkor lesz a legfényesebb is.

Az üstökös a Naprendszer legkülső régiójából, az Oort-felhőből érkezett hozzánk, évmilliókon át tartó úton. Ahogy a Nap közelébe ér, a napsugárzás hatására az üstökösmag (ami gyakorlatilag jég és por, kisebb kődarabok összefagyott keveréke) egyre jobban olvadni kezd, s ennek okán kis „felhő” veszi körül. A napsugárzás és az üstökös mozgása hatására ez a kis felhő az üstökösnek a Nappal ellenétes oldala irányába mutat és elnyúlik, ezt csóvának hívjuk. A csóva mérete és alakja attól függ, milyen összetételű az üstökös, milyen a pályája, s még attól is, hogy hányszor közelítette már meg a Napot. Mivel a Panstarrs valószínűleg most jár először a Naprendszer belső régiójában, így nem lehetett tudni előre, hogy pontosan milyen látványra számíthatunk.

 Emilio Lepeley, Chile, forrás: spaceweather.com

Az elmúlt hetek során a déli félteke égboltján azonban számtalan megfigyelés született, csodálatos fényképeket készítettek az alkonypírban tündöklő üstökösről, így egyre nagyobb várakozás előzi meg az északi féltekén élők részéről az üstökös itteni megjelenését.

Az üstökös már gyorsan közelít és elméletben akár már március 8-9. napnyugtájakor is látható lenne, ha kristálytiszta nyugati látóhatár várná a megfigyelőket, ekkor még nagyon közel lesz a Naphoz, így napnyugta után csak kis ideig lehetne látni, mielőtt lenyugszik. 10-én lesz legközelebb a Naphoz, és ekkortól egyre jobban távolodik tőle, gyakorlatilag 10-én érdemes először keresni majd. 12-én és 13-án a vékonyka holdsarló is az üstökös közelében lesz, még tetézve az amúgy is izgalmas látványt.

Égtérkép

10-én fél órával napnyugta után az üstökös 5° magasságban lesz, 11-én 7,5°, 12-én 9°, 13-én 10°, 14-én 12°, stb. 17-én már 15°-os magasságban lesz és tovább emelkedik, valamint mozog észak felé égi útján. Egyre később is nyugszik le, így a hónap közepén már sötétebb égi háttérrel is látható lesz. Várhatóan akár április közepéig is szabad szemmel megfigyelhető marad, reményeink szerint látványosan elnyúló csóvával.
Veszprémből és környékéről olyan megfigyelési helyet érdemes választani, ahol nem akadályozzák a nyugati-északnyugati horizonton tereptárgyak, dombok a látvány megpillantását, ideális helyszín lehet például a veszprémfajszi kálváriadomb, ahonnan kiváló kilátás tárul a jelzett irányban elénk. Ám, ha valakinek nincs erre lehetősége, akkor akár a Benedek-hegyről, vagy a Jutasi úti lakótelep bejáratánál, a körforgalom melletti gyepes kutyafuttatóról is figyelheti – ezen helyeken azonban a sötétedéskor bekapcsolt lámpák mindenképpen rontanak majd a látványon. Akinek van kis kézi távcsöve, binokulárja, azzal is érdemes lesz megfigyelni az üstököst, kis nagyítással is sokkal részletgazdagabb képet kapunk majd, főként a csóva finomabb szerkezetéről!

Reméljük, az időjárás kegyes lesz és sokak számára lehetővé teszi a ritka látványosság megfigyelését!

 

Landy-Gyebnár Mónika

Rovat: 

Hozzászólások

Köszi Noli Smile

Váltás teljes nézetre