Viharos őszi időjárást okozhat az átlagosnál jóval melegebb Földközi-tenger

Amint a nyár lassan átvált őszbe, egyre nagyobb valószínűséggel alakulnak ki azok az alacsony nyomású területek, amelyek a mediterrán térségbe érve heves viharokat okozhatnak.

Gyakori forgatókönyv ebben az időszakban, hogy az északról érkező hidegebb légtömeg ciklont hoz létre a meleg tengervíz fölé érve. Ennek kialakulási helye többnyire a Genovától délre elhelyezkedő Ligur-tenger, amely jelenleg 28°C-os. Ez 4-5 °C-kal magasabb, mint az átlag.


Aktuális vízhőmérséklet a Ligur-tengeren (forrás: windy.com)

 

A Genovai-ciklonnak is nevezett jelenség lassú mozgású, erős felszíni szelekkel járó konvergenciazónákat hoz létre a térségben. Az erős futóáramlat és a nagy emelés hatására e konvergenciazónák mentén hosszan elnyúló, egymást követő cellákból álló zivatarláncok jönnek létre, amelyek a Ligur partok környékén igen heves csapadékkal járnak – olvasható a severe-weather.eu elemzésében, hozzátéve, nem ritka a 24 óra alatt kihulló 200-400 mm csapadék sem.

Az Adria északi részénél általában az olasz Friuli és a horvát Kvamer területe felett alakulnak ki zivatarcellák, ahol az Alpok és a Dinári-hegység emelő hatása miatt tovább fokozódhat a ciklon ereje, 24-48 órán keresztül eshet az eső és nem ritka a 200-400 mm csapadék 24 óra alatt. A jelenlegi magas tengervíz-hőmérsékletek sokkal nagyobb nedvességtartalmú légrétegeket eredményeznek, így ez tovább is növeli a kihullható csapadék mennyiségét. Erre több alkalommal is volt példa az elmúlt években.


Ősszel gyakori látvány lehet az eső

 

A magasabb tengervíz-hőmérséklet és a nedvesebb légtömegek az alacsony nyomású övezetekkel együtt igen instabil légköri környezetet teremtenek. Ehhez hozzáadódik az is, hogy a futóáramlat szelei körbefogják ezeket az alacsony nyomású területeket, amik erős szelet eredményeznek, megfelelő feltételek esetén pedig szupercellák és tornádók is kialakulhatnak.

Mennyiben érinti ez a mi időjárásunkat?

Ezek a Genovai-ciklonok előbb nagy nedvességtartalmú, enyhe levegőt szállítanak fölénk kiadós esőt okozva, majd mögöttük száraz, hideg légtömeg érkezik gyakran erős széllel. Természetesen a ciklon vonulási iránya nagyban befolyásolja, hogy milyen hatást gyakorol ránk, de a hasonló időjárási helyzeteket elemezve azt kapjuk, hogy gyakran csapadékos és szeles forgatókönyv valósul meg. Távolabb tekintve egy ilyen ciklon körvonalazódik augusztus utolsó hetére, melyet már több napja mutatnak az előrejelző modellek, de ez a kimenetel még nagyon képlékeny.


GFS csapadék és légnyomás előrejelzés 2018. augusztus 25-ére az augusztus 16-i számítások alapján
(forrás: WXCHARTS.eu)

Köszönet az eredeti cikk fordításáért Nolinak.

 

 

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre