Zimankós február. Honnan jött a hideg?

Amikor mindenki azt hitte, hogy megússzuk már a telet komolyabb fagyok nélkül, megérkezett a szibériai hideg. A kiváltó okok a sztratoszférában keresendők.

A téli időszakra jellemző az úgynevezett sztratoszférikus poláris örvény az északi sark felett, ami gyakorlatilag egy alacsony nyomású, nyugatias áramlású ciklon mintegy 30-40 km magasan. Ennek erőssége és formája folyamatosan változik, erős ciklon esetén a sarkkör közelében marad - ilyenkor a szokásosnál enyhébb tél köszönt be -, azonban időnként áthelyeződik a középpontja, esetenként megnyúlik, vagy épp ketté is szakad a ciklon, ami téliesebb időjárást okoz Európában, Észak-Amerikában, illetve Kelet-Ázsiában. Jelen esetben ez következett be és járult hozzá közvetlenül ahhoz, hogy Európa nagy részét igen hideg levegő árassza el.


A hőmérséklet átlagostól való eltérése (előrejelzés) 2 méteren 2018. február 25-én. (GFS modell, wxcharts.eu)
Jól látszik az európai és észak-kelet amerikai hideg idő, ezzel szemben a sarkkör közelében rendkívül enyhe a levegő

Természetesen a poláris örvény kettészakadása sem ok nélkül következett be, az okokat 20-30 km-rel lejjebb, a troposzférában kell keresni, vagyis a légkör alsó rétegében. Itt is megfigyelhető egy úgynevezett cirkumpoláris örvény, amelynek intenzitását az északi és a déli légtömegek közötti hőmérsékleti kontraszt határoz meg és a polárfronthoz tartozó futóáramlások - poláris jet - jeleníti meg, mintegy 300 hPa magasan (8-9 km). Ez a futóáramlat hatással van a sztratoszférában található poláris örvényre, jelen esetben erős feláramlással jelentős melegedést okozott, amely megbontotta azt, az ilyenkor jellemző nyugatias áramlást megfordította felettünk.


Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa nyomás magasságban 2018. február 25-ére vonatkozóan. (GFS modell, wxcharts.eu)

 

A sztratoszférában kialakuló magas légnyomás a troposzférára is kihatott, ennek peremén pedig kelet felől szibériai eredetű hideg légtömeg árasztotta ál Európát. Ennek vagyunk most elszenvedői.


Hideg levegő árasztja el Európát 2018. február 25-én. (Sever Weather Europe)

 

A továbbiakban az látszik, hogy a poláris örvény visszatér a "helyére", majd középpontja kissé Ázsia felé tolódik, ez pedig jó előjel lehet arra, hogy rövid idő alatt kitavaszodjon. Ez azonban nem jelent feltétlenül tartós enyhülést, egy-egy hideg légtömeg még később is okozhat fagyokat, esetleg havazást, a nagy hidegnek azonban elmúlt a veszélye a jelenlegi számítások szerint.


Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa magasságon 2018 március 4-ére vonatkozóan. 
A poláris ciklon a "helyére" kerül. 

 A kialakult helyzetről bizonyosan készülnek tanulmányok a jövőben, hiszen rendkívül erős melegedés zajlott a sztratoszférában, aminek létrejötte a Föld szinte teljes északi féltekére hatással volt. 

Aki bővebben szeretne megismerkedni a poláris örvényekkel, annak figyelmébe ajánlom Szalai Viktor 2016-os szakdolgozatát. Jelen cikk is ennek felhasználásával készült. Olvasd el itt. 

A poláris örvény szétszakadásával kapcsolatban tovább bővítheted az ismeretedet angol nyelven itt.

 

Rovat: 
Váltás teljes nézetre